Is koffiedrinken genoeg bescherming tegen prostaatkanker?
Nee. Zoals inmiddels algemeen bekend is, biedt een gezonde manier van leven de beste bescherming, niet alleen tegen kanker, maar tegen vrijwel alle ziektes. Het is belangrijk om niet te roken. Zoals we hierboven al gezien hebben, beschermt niet-roken niet tegen het krijgen van prostaatkanker, maar wel tegen doodgaan aan prostaatkanker. Voldoende bewegen en het voorkomen of terugdringen van ernstig overgewicht is ook zeer belangrijk voor een gezond lichaam. En dan natuurlijk een gezond dieet: veel groente en fruit, niet te veel rood vlees en regelmatig (vette) vis.
In juli 2014 verscheen er in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention een artikel over een onderzoek dat aan drie Britse universiteiten is uitgevoerd bij 1806 mannen tussen de 50 en 69 met prostaatkanker en 12.005 mannen zonder kanker.
De uitkomst was dat een hoge inname van plantaardig voedsel en voedingsvezel verband hield met een lager risico op prostaatkanker. Met name tomaat sprong eruit, in al zijn verschijningsvormen, dus ook in witte bonen in tomatensaus, tomatensap en pizza (waarop altijd een laag tomatensaus zit). Waarschijnlijk komt dat door lycopeen. Dat is een stof die in tomaten zit en beter op te nemen is wanneer de tomaten gekookt zijn. De auteurs van het hierboven geciteerde artikel waarschuwen overigens wel tegende hoeveelheid vet en zout in deze tomaatbereidingen.