Lichaamsvet en kankercellen
Wanneer iemand overgewicht heeft, betekent dit niet dat diegene kanker zal krijgen. Overgewicht maakt de kans op de ziekte echter wel groter. Hoe groot die kans precies is, hangt af van vele andere factoren.
Ook leeftijd en genen spelen hierbij een rol. Daarbij lijkt het erop dat een grotere buikomvang het risico op kanker meer vergroot; waar het vet in het lichaam wordt opgeslagen lijkt verschil te maken.
Overgewicht vergroot de kans op kanker door de invloed die vetcellen hebben. Het extra lichaamsvet is ‘actief’ en stuurt signalen uit naar de rest van het lichaam. Deze signalen stimuleren celdeling, wat kan leiden tot kanker. De signalen van vetcellen hebben invloed op groeihormonen (stimuleert celdeling), veroorzaken ontstekingen en maken het hormoon oestrogeen aan. Door oestrogeen worden lichaamscellen in borst en baarmoeder gestimuleerd om zich vaker te delen, dit vergroot het risico op het ontstaan van kanker.
Overgewicht en obesitas kunnen een rol spelen bij het ontstaan van dertien verschillende soorten kanker. Het vergroot onder meer het risico op borst- en darmkanker, deze typen kanker komen het meest voor. Ook wordt het gelinkt aan alvleesklierkanker, slokdarmkanker en galblaaskanker. Dit zijn kankersoorten die erg moeilijk te behandelen zijn. Daarnaast vergroot het ook het risico op baarmoeder-, eierstok-, nier-, lever-, schildklier- en maagkanker, multipel myeloom (een bloedkanker) en meningeoom (een hersentumor).