Razendsnelle radiotherapie

Onderzoekers van de Universiteit van Californië (Irvine), het Lausanne Universitair Ziekenhuis in Zwitserland en de Universiteit van Lausanne ontwikkelden een veelbelovende methode voor het bestralen van hersentumoren, zonder bijwerkingen.

Bestralen op een andere manier

Normaal gesproken wordt bij bestraling (radiotherapie) een tumor en het nabijgelegen gezonde weefsel voor enkele minuten per keer blootgesteld aan straling. Tijdens het onderzoek van de universiteiten werd dit anders aangepakt. Charles Limoli, hoogleraar stralingsoncologie aan de Universiteit van Californië en Marie-Catherine Vozenin, universitair hoofddocent bestralingsoncologie aan de Universiteit van Lausanne gebruikten een ultrahoge dosis stralingstherapie. Hiermee vernietigden zij hersentumoren bij muizen. Het opmerkelijkst is dat zij de bijwerkingen wisten te voorkomen die normaal gesproken optreden na bestraling van het hoofd. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Clinical Cancer Research.

Snelheid voorkomt bijwerkingen

Tijdens hun onderzoek gebruikten de hoogleraren de zogenoemde FLASH-bestralingstherapie (FLASH-RT). Deze manier van bestralen maakt de toediening van dezelfde dosis als bij traditionele bestralingstherapie mogelijk in slechts tienden van een seconde. Deze snelheid voorkomt veel van de gifstoffen die bij bestraling zorgen voor bijwerkingen, zoals ontstekingen en aantasting van de cognitie. Volgens Limoli kan deze andere manier van bestralen binnen tien jaar weleens een wereldwijd geaccepteerde optie zijn voor kankerpatiënten die zich laten bestralen. 

Effectief verwijderen

Net als bij traditionele radiotherapie verdeelden de onderzoekers de bestralingsdosis over verschillende sessies. Dezelfde totale dosis die met de snellere bestraling werd afgegeven, verwijderde hersentumoren even effectief als de traditionele methode. Volgens hoofdonderzoeker Vozenin is dit resultaat erg belangrijk, omdat het verdelen van de dosis de standaard is in klinieken en de gemakkelijkste manier is om FLASH-RT op klinisch niveau over te dragen.

Andere soorten kanker

Hoewel het onderzoek van Vozenin en Limoli zich focust op het bestralen van hersentumoren, is FLASH￾RT in andere studies ook ingezet om long-, huid-, en darmkanker te behandelen. Ook bij de behandeling van deze kankersoorten werden veel van de door straling veroorzaakte bijwerkingen voorkomen. Deze onderzoeken waren succesvol getest op verschillende soorten dieren, zoals vissen, muizen, varkens, katten en één menselijk proefpersoon. Volgens Limoli lijkt het erop dat de behandeling universeel gunstig zal zijn voor de meeste soorten kanker. 

Ontwikkeling FLASH-technologie

Nu onderzoekers hebben bevestigd dat deze ultrasnelle manier van bestraling effectief is als kankerbehandeling, wordt er wereldwijd gewerkt aan het ontwikkelen van machines die FLASH-technologie beschikbaar maken in klinieken. Ondertussen wacht één apparaat op goedkeuring in Europa en in de VS. Vozenin is van plan om dit apparaat begin 2021 te gebruiken in een klinisch onderzoek in het Lausanne Universitair Ziekenhuis.