Overige behandelingen
Afhankelijk van uw persoonlijke keuzen kunt u naast de gesprekken met de reguliere specialisten ook kiezen voor overleg met complementaire zorgverleners. Deze zijn echter niet gereguleerd, de kwaliteit is dus moeilijk vast te stellen. Overleg daarom met uw huisarts, of met patiëntenverenigingen die zijn georganieerd rondom aanvullende therapiën, zoals de NPVA. Veel huisartsen hebben geen kennis van complementaire behandelingen of wijzen deze principieel af. Verzoek (desnoods eis) dan een doorverwijzing naar een complementair werkend (huis)arts, of vraag op eigen initiatief een second opinion bji een complementair (huis)arts aan. Overleg de complementaire behandeling, en vraag in hoeverre deze in combinatie met de reguliere behandelingen kan plaatsvinden. Wanneer u een complementaire behandeling kiest, stem deze dan ook af met uw regulier werkende specialist. Indien uw regulier werkende specialist mordicus tegen aanvullende behandelingen is, dan kunt u om een andere behandelend specialist verzoeken. Dit is echter een ingrijpend besluit. Vaak helpt een goed gesprek met de specialist hierbij. U kunt binnen de instelling waar de specialist werkt voor ondersteuning bij zo’n gesprek vragen.
Kwaliteit van leven:
Als de vorige stap ook geen zicht op behandeling geeft, dan komt een zeer moeilijke afweging. Een afweging die u zelf moet maken. Naar uw eigen keuze in overleg met uw naasten. U kunt u hierbij laten steunen met betrekking tot de inhoudelijke informatie door uw huisarts. Afwegingen hierbij zijn de kwaliteit van leven en de kans op overleven. Wat zijn de kansen bij behandeling, en in hoeverre kan met of zonder behandeling een betere kwaliteit van leven worden bereikt. Wellicht dat behandeling het leven nog een aantal maanden zal rekken, maar dat de bijwerkingen deze periode zeer belastend maken. U kunt dan kiezen om niet te behandelen of alleen pijnbestrijding toe te passen. Overleg met uw huisarts over sedatie en andere mogelijkheden om de pijn die met kanker gepaard kan gaan te bestrijden.
Wie is uw arts?
Wanneer de moeilijke vragen, die te maken hebben met uw behandeling, na de diagnose kanker aan de orde komen wordt het extra belangrijk de juiste arts voor u te hebben. Vaak wordt de huisarts willekeurig gekozen, omdat deze toevallig bij u in de buurt gevestigd is. En wanneer u wordt doorverwezen belandt u bij een willekeurige specialist. De vraag of deze artsen met hun levensvisie en hun visie op (uw) gezondheid wel bij u passen, gaat pas spelen wanneer er echt iets aan de hand is, wanneer de moeilijke keuzen gemaakt moeten worden. Zoals wanneer de diagnose kanker gesteld is.
De huisarts:
Het belang van de huisarts is mede sterk afhankelijk van uw thuissituatie. De mate waarin u thuis steun heeft, thuiszorg verleend kan worden, thuis over de behandeling gepraat kan worden, beïnvloeden het belang van de huisarts. Maar ook kunt u andere visies hebben dan de huisarts. Hoe staat de huisarts tegenover sedatie, euthanasie, complementaire behandelingen, begeleiding bij pijn. In uw drang naar informatie kunt u een second opinion aanvragen bij een andere arts en zo de verschillende opinies afwegen. Overleg goed met uw huisarts. Indien uw visie en die van de huisarts onverenigbaar blijken, bespreek dit dan met de huisarts en zoek gezamenlijk naar een oplossing. Dit kan door een tweede arts te betrekken, of door van huisarts te wisselen.
De specialist (oncoloog):
De oncoloog bepaalt het behandelplan. Weliswaar samen met u, maar als medicus heeft de oncoloog een enorme invloed. De oncoloog is vaak gespecialiseerd in een stukje van de zorg bij kanker. Van belang is voor u om te weten of hij gespecialiseerd is in chemotherapie, radiotherapie of een andere richting. Deze specialisatie kan immers zijn keuzen beïnvloeden. Keuzen die mogelijk niet de uwe zijn. Als u hierover uw vragen heeft, overleg dit dan tijdig.