Het microbioom en kanker

De wetenschappelijke interesse in het microbioom is de afgelopen jaren toegenomen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van het microbioom op de gezondheid en een verband gezocht tussen een scala aan darmbacteriën en uiteenlopende ziektes, waaronder kanker. Hierdoor is steeds meer duidelijk over de relatie tussen het microbioom en kanker. In deze nieuwsbrief leest u met name over de invloed van het darmmicrobioom op kanker en krijgt u tips voor een gezond microbioom.

Wat is het microbioom

Het microbioom is de verzamelnaam voor alle micro-organismen die zich op en in ons lichaam bevinden. Tot deze micro-organismen behoren miljarden bacteriën, maar ook gisten, schimmels en virussen. Een volwassen persoon draagt in totaal ongeveer 1,5 kilo aan micro-organismen met zich mee. Deze bevinden zich op de huid, in de oren, mond, longen en in de buik. Het microbioom bestaat voor 99 procent uit bacteriën, die zich voornamelijk in de dikke darm bevinden; de darmbacteriën.

Het nut van darmbacteriën

Darmbacteriën hebben belangrijke functies in het menselijk lichaam en zijn onmisbaar voor de spijsvertering. De bacteriën zorgen ervoor dat voedsel zich door de darm beweegt, beschermen de darmwand met de stoffen die zij uitscheiden en geven een signaal af aan de hersenen wanneer er voedsel verteert kan worden door de darm. Een andere belangrijke functie van darmbacteriën is het trainen van het immuunsysteem om schadelijke stoffen en bacteriën aan te vallen en nuttige stoffen en bacteriën met rust te laten. Het menselijk lichaam, de darmen en de darminhoud kunnen niet zonder darmbacteriën, maar andersom geldt dat ook. Het voedsel dat de darm passeert, is namelijk waar darmbacteriën van leven; het voedsel dat wij als mens eten, is ook de voeding voor onze darmbacteriën en bepaalt voor een groot deel de samenstelling van deze bacteriën.

Een gezond microbioom

De miljarden bacteriën die deel uitmaken van het microbioom, bestaan uit ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Wanneer deze bacteriën met elkaar in balans zijn, is het microbioom in balans en voldoet het al zijn belangrijke functies. Dit draagt positief bij aan onze gezondheid. Welke bacteriën in ons microbioom voorkomen, en of de goede en slechte bacteriën met elkaar in balans zijn, hangt af van verschillende factoren. Veel van deze factoren vallen onder leefstijlfactoren, zoals voeding, stress, lichaamsbeweging en medicijngebruik. Ook worden de bacteriën van het microbioom beïnvloedt door onze omgeving, genen of door ziekte.

Zo heeft kanker en de behandeling ervan invloed op het microbioom, en vice versa: de mate van gezondheid van het microbioom heeft invloed op het risico op kanker.