Wetenschappelijk onderzoek

In 2011 bekeken onderzoekers van het Radboudumc de reactie van Hofs’ lichaam op een endotoxineinjectie – een injectie met een bestanddeel van de celwand van bacteriën die zorgt voor een reactie van het afweersysteem, een reactie met griepverschijnselen.
Terwijl Hof de injectie kreeg voerde hij zijn oefeningen uit. Hij bleek de helft minder ontstekingseiwitten te produceren dan gezonde vrijwilligers die de technieken niet toepasten. Daarbij vertoonde hij nauwelijks griepverschijnselen. Deze resultaten maakten dusdanig indruk op de onderzoekers dat zij besloten vervolgonderzoek te doen. Het vervolgonderzoek werd gedaan onder leiding van Intensive Care onderzoeker Matthijs Kox en hoogleraar Experimentele Intensive Care geneeskunde Peter Pickkers. Tijdens dit onderzoek trainde Hof twaalf gezonde, jonge mannen tien dagen lang volgens zijn technieken die inmiddels de Wim Hof Methode werden genoemd. De training vond deels plaats in Polen. Daar leerde de groep meditatie- en ademhalingsoefeningen en liep in korte broek door de sneeuw. Eenmaal terug in Nederland kregen de twaalf getrainde mannen én twaalf gezonde, ongetrainde mannen een endotoxine-injectie.

Na de injectie werden bij de getrainde mannen minder ontstekingseiwitten geconstateerd dan bij de ongetrainde groep mannen. Ook hadden zij veel minder last van griepverschijnselen. Volgens Kox is dit te verklaren door de aanmaak van adrenaline.
De getrainde mannen maakten door de WHM meer van dit stresshormoon aan dat vrijkomt bij verhoogde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel. Dit onderdrukt de immuunrespons.
Het onderzoek van Kox en Pickkers laat zien dat het met bepaalde technieken mogelijk is het immuunsysteem als het autonome zenuwstelsel bewust te beïnvloeden.