Gebruik geen witte geraffineerde suiker
Geraffineerde witte suiker heeft een hoge calorische waarde en bezit geen nuttige stoffen. De suiker die niet onmiddellijk door het lichaam kan worden verbrand wordt omgezet in verzadigd vet. Dit omzettingsproces kost veel B-vitaminen en mineralen die elders aan het lichaam worden onttrokken. Daarnaast stimuleert teveel verzadigd vet de tumorgroei. Oerzoet in beperkte mate heeft deze nadelen niet.
Indien u toch ergens de zoete smaak voor nodig heeft, neem dan met mate honing, bruine suiker of ongeraffineerde rietsuiker (=oerzoet). Verse blaadjes van de steviaplant geven ook een zoete smaak en zijn niet schadelijk. Omdat in jam erg veel suiker zit, is dat ook af te raden. Een uitzondering is de bittere Engelse marmelade waaraan geen suiker is toegevoegd.
Vermijd frisdrank: het staat bol van de suiker, maar het lest de dorst niet, waardoor we er al snel te veel van nemen. Kies als je toch frisdrank wilt voor light (maar weer niet te veel, de gezondheidsrisico’s van suikervervangers zijn nog lang niet duidelijk ...). en probeer vooral water en thee te drinken voor de dorst.