Kinderen met kanker
Wanneer u denkt aan kanker denkt u waarschijnlijk niet snel aan kinderen. Kinderkanker is dan ook een zeldzame aandoening. Toch krijgen in Nederland jaarlijks 550 kinderen tussen de 0 en de 18 jaar een vorm van kanker. Hiervan overlijden elke week drie kinderen. Dit maakt kanker de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte bij kinderen.
Tussen kanker op kinderleeftijd en kanker bij volwassenen zit een groot verschil. De soort kanker bij kinderen is anders en de onderliggende biologie is anders. Bij kinderen kan kanker zich snel ontwikkelen terwijl kanker bij volwassenen zich gedurende vele jaren ontwikkelt. Hierdoor zijn ook de behandelingen en de genezingskansen anders. Daarnaast zijn er een aantal tumoren die bijna alleen bij kinderen voorkomen. Over de oorzaken van kinderkanker is weinig bekend. Daarom is er nog steeds veel onderzoek nodig om erachter te komen waarom
sommige kinderen tumoren krijgen. Eén ding kan worden uitgesloten: de risicofactoren voor het ontstaan van kanker bij volwassenen spelen bij kinderkanker geen enkele rol.
In Nederland krijgen kinderen met kanker speciale zorg op maat. Ons land telt zeven ziekenhuizen die zich hebben toegelegd op deze speciale zorg. Dit worden ook wel kinderoncologische centra genoemd.
In deze centra wordt ook het onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen bij kinderkanker. Een aantal centra zijn het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam), het Sophia kinderziekenhuis Rotterdam (Erasmus Medisch Centrum) en het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.
Momenteel wordt er gebouwd aan één nationaal kinderoncologisch centrum: het Prinses Maxima Centrum. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle kinderen met kanker hier behandeld worden. Door het centreren van de zorg wordt de kwaliteit van de zorg hoger. Ook het delen van kennis en ervaring tussen de behandelende artsen wordt hierdoor makkelijker, waardoor specialisten beter kunnen worden opgeleid.
De eerste afdeling van het Prinses Maxima Centrum is nu geopend in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.