- Home
- Nieuwsbrieven
- Darmkanker
- Kunnen mannen ook baarmoederhalskanker krijgen?
- Kurkuma en curcumine
- Acupunctuur bij kanker
- Melanoom en vitamine D
- Preventie van kanker
- Radiotherapie of bestraling
- Keuze van behandeling
- Noten en pitten
- Pillen tegen kanker
- Oorzaken van kanker
- Kanker bij kinderen
- Bijwerkingen van de behandeling
- De keuze voor chemotherapie
- Experimentele kankertherapie
- Wel of niet opereren?
- *Aanmelden nieuwsbrief
- Wat te doen - 12 tips
- Wat zijn de doelen van chemotherapie?
- Leverkanker
- Over kanker
- Steun ons
- Over ons
- Actueel
Over experimenteel kankeronderzoek
Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe manieren om kanker te behandelen en te genezen. Het meeste onderzoek is naar nieuwe medicijnen, maar de laatste tijd zijn er ook veel nieuwe wegen van onderzoek, zoals hormonale therapie, gentherapie en vaccintherapie.
Alle therapieën worden eerst uitgebreid in laboratoria getest, maar om te weten of ze ook bij mensen werken, moeten ze op mensen uitgeprobeerd worden. Onderzoek bij mensen wordt klinisch onderzoek genoemd, of in het Engels clinical trials. Het doel van het onderzoek is om te ontdekken of de nieuwe therapie beter of even goed werkt als de reeds gebruikte. Dit wordt evidence-based medicine genoemd.
Sommige patiënten willen zelf graag aan een experimenteel onderzoek meedoen, vaak omdat ze uitbehandeld zijn en iedere kans willen aangrijpen. Andere mensen worden door hun arts of het ziekenhuis gevraagd om mee te doen aan een onderzoek. Het is belangrijk u te realiseren dat dit een verzoek is waarmee u mag instemmen maar dat u ook kunt weigeren. U bent het niet verplicht aan uw arts of aan het ziekenhuis. Weeg af wat voor u het belangrijkst is in uw situatie. Om u daarbij te helpen, geven we in deze nieuwsbrief meer informatie over experimentele onderzoeken en wat deelname betekent. Hierbij geven we ook een overzicht van de vier verschillende fasen van klinisch onderzoek.