Kan mijn tumor weggehaald worden?
Wanneer er kanker is vastgesteld, volgt, als dat mogelijk is, een curatieve operatie met het doel de patiënt te genezen. De chirurg streeft ernaar het kankergezwel in zijn geheel te verwijderen. Hij neemt hierbij ook een rand van gezond weefsel mee om te voorkomen dat er ook maar iets van de tumor overblijft. Dat restje zou immers weer kunnen gaan woekeren.
Chirurgen hebben tegenwoordig veel meer instrumenten tot hun beschikking dan alleen scalpels. Waarschijnlijk heeft u wel gehoord of gelezen over de Da Vinci operatierobot die microchirurgie mogelijk maakt door samen met de instrumenten een camera in te brengen die een tien keer vergroot driedimensionaal beeld geeft. Dit alles gaat via kleine gaatjes, net als bij een kijkoperatie.
Daardoor gaat het herstel na de operatie over het algemeen veel sneller. Andere technieken die moderne chirurgen tot hun beschikking hebben, zijn:
- Laserchirurgie. Een laser is een sterk geconcentreerde en krachtige lichtstraal die gebruikt kan worden voor precisiewerk, bijvoorbeeld in het oog. Lasers worden gebruikt om door weefsel te snijden, maar ook om kankergezwellen op sommige plaatsen weg te branden, bijvoorbeeld in het strottenhoofd of op de huid.
- Cryochirurgie. Hierbij wordt vloeibare stikstof gebruikt om abnormale cellen te bevriezen en te doden. Het is eigenlijk dezelfde methode die wordt gebruikt bij wratten. Cryochirurgie wordt toegepast bij huidkanker, maar ook wel bij leveren prostaatkanker.
- Elektrochirurgie. Hierbij wordt hoog-frequente elektrische stroom gebruikt om cellen te vernietigen. Het wordt gebruikt bij sommige huiden mondkankers.
Vragen om aan de chirurg te stellen:
- Kunt u de hele tumor weghalen?
- Wat gebeurt er als dat toch niet lukt?
- Heeft u veel ervaring met dit soort operaties?
- Zijn er aan de operatie risico’s verbonden?
- Zijn er andere behandelingen dan deze operatie voor handen?