Zou ik kanker hebben?
Stel, u heeft klachten en u of uw arts vermoedt dat het kanker zou kunnen zijn. Vaak volgt er dan, na wat inleidende onderzoeken, een diagnostische operatie. Het doel van zo’n operatie is om vast te stellen of u echt kanker heeft en in welk stadium die kanker dan is. Dit gebeurt door een gedeelte van het weefsel weg te nemen voor onderzoek, of in het geval van kleine gezwellen het hele gezwel. Een andere methode is om met een naald een aantal cellen te verwijderen. Het weggenomen weefsel wordt een biopt genoemd.
Een schildwachtklierbiopsie is een vrij nieuwe methode om vast te stellen of een kankergezwel is uitgezaaid. Een ongevaarlijke hoeveelheid radioactieve vloeistof met kleurstof wordt in het gezwel geïnjecteerd. De eerste lymfeklier waar de radioactiviteit gedetecteerd wordt, wordt de schildwachtklier genoemd. Deze wordt verwijderd en onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Als die er niet zijn, gaat men ervan uit dat de kanker niet is uitgezaaid.
Een andere diagnostische operatie is de kijkoperatie of laparotomie, waarbij de buikholte wordt geopend om de organen te bekijken. Tegenwoordig gebruikt men vaak de methode van de laparoscopie, waarbij door een klein sneetje in de buikwand een buis met een camera wordt ingebracht. Met die camera kunnen de ingewanden dan bekeken worden.
Vragen om aan uw arts te stellen
- Is dit de enige methode om de diagnose te stellen?
- Hoe gaat de operatie in z’n werk?
- Is er na de operatie zekerheid over de vraag of ik kanker heb?
- Als er kanker is, kunt u de ernst dan met de operatie ook vaststellen?
- Hoe lang duurt de operatie?
- Krijg ik een plaatselijke verdoving of een algehele narcose?
- Wat gebeurt er als u kanker vindt? Wat zijn de plannen dan?
- Als ik liever niet geopereerd word, zijn er dan andere mogelijkheden om vast te stellen of ik kanker heb?